Четвер, 03 30th

Last updateпн., 20 бер. 2017 3pm

Статті

«Центр дозвілля та соціальної реабілітації»

Проект був започаткований у 2001 році з метою подолання актуальних проблем пов’язаних зі станом, у якому перебувають молоді люди та діти з розумовою неповносправністю. У 2001 році практично не існувало соціальних проектів, які б займалися соціальною адаптацією неповносправних дітей, котрі залишили спеціалізовані заклади через свій вік або не відвідували жодного спеціалізованогозакладу і перебували у замкнутому середовищі вдома. Тому основним завданням фонду на той час було витягнути молодих людей з розумовою неповносправністю (з особливими потребами) з замкнутого середовища, в якому вони довший час перебували, здобути довіру у дітей та їхніх родичів, організувати для них змістовне і цікаве активне дозвілля.

Завдяки конструктивній позиції керівництва церкви у харитативній діяльності та розумінню актуальності проблеми, на прохання фонду у цьому ж 2001 році церквою було надано приміщення для організації у ньому діяльності соціального проекту. За кошти жертводавців було проведено ремонтні роботи приміщення за адресою пл. св.Юра,5/30 та обладнано мінімально можливими на той час засобами та меблями. За співпраці з духовним центром «Емаус» було підібрано колектив працівників, і у вересні 2001 року цей проект розпочав свою діяльність.

Основні завдання поставлені перед проектом були:

Ø  допомогти користувачам проекту у соціальній адаптації у суспільстві, у підтримці позитивного психологічного стану;

Ø  допомогти непрямим користувачам проекту (рідним та опікунам неповносправних) у налагодженні активного способу життя скерованого на розкриття можливостей підопічного;

Ø  організувати заходи, які скеровані на подолання негативних явищ та стосунків у родині, налаштування на оптимістичний настрій у їхньому нелегкому життєвому шляху;

Ø  утвердження прав інвалідів у суспільстві.

У продовж вже понад 10 років діяльність проекту відбувається дуже інтенсивно. Незважаючи на постійну присутність проблеми - закінчення коштів на фінансування, фонду вдається знаходити добрих людей та організації жертводавців і тим самим продовжувати роботу вкрай необхідного проекту. У різні часи до діяльності проекту долучались, як приватні жертводавці, так і організації по підтримці соціальних проектів, а також, Львівська міська рада. Було придбано необхідне обладнання для робіт по дереву, спортивний тренажер, інструменти та розхідні матеріали для щоденної роботи у центрі. Проводився частково поточний ремонт приміщення та були придбані меблі. Подаровано декілька комп’ютерів та побутові прилади. Проект перебуває під постійною опікою від Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря, який також жертвує свій час та кошти на цей проект.

Діяльність:

Прямими користувачам «Центру» є молоді люди віком від 17 до 35 років з розумовою неповносправністю у тому числі з синдромом Дауна, які потребують реабілітаційних та соціальних послуг . Непрямими користувачами проекту, родичі та опікуни дітей, які потребують консультаційної підтримки. Проект є відкритим для участі в ньому всіх людей без огляду на походження та віросповідання. Діяльність проекту відбувається у приміщення, яке передане церквою у безкоштовне, безтермінове користування. Проект працює щоденно з 9-00 до 18-00 і його відвідують близько 25-ти користувачів. У роботі проекту задіяні три кваліфіковані працівники.

На виконання мети та завдань проекту запланована наступна діяльність:

o   Заходи скеровані на здобуття та підтримку на належному рівні користувачами проекту навиків самообслуговування, поведінки у колективі у громадських місцях;

o   Заходи по виявлення творчого потенціалу та можливості реалізації себе як особистості;

o   Трудотерапія : Користувачі нашого «Центру» задіяні в різних заняттях з ткацтва (ткані сумки і подушки), з виготовлення листівок (вишиті зі бісером чи кольоровими нитками), виготовлення виробів з бісеру (намиста, браслети об’ємні фігурки звірів), з виготовлення свічок, іконок (на шліфовану та полаковану дощичку наклеюємо зображення іконки).

o   Освітні та культурні заходи: (відвідини різних культурних закладів, організація різних культурних заходів власними силами та участь у заходах організованих соціальними службами та іншими громадськими організаціями, які працюють з цією категорією підопічних. Освоєння комп’ютера (розвиваючі ігри, деякі друзі пишуть вірші. Відвідуємо щосереди Львівську обласну бібліотеку для дітей. Відвідали замки Львівщини «Золота підкова». Ходимо в театр, цирк, прогулянки по місту, екскурсії автобусом по св. місцях Західної України (Унів, Зарваниця, Гошів, Крехів). Щорічно святкуємо свято св. Миколая. Та багато інших цікавих заходів.);

o   Оздоровчі заходи, підтримка фізичної форми: Проводиться у продовж дня декілька разів заняття з фізичних вправ (руханка). Піші походи до парку. Заняття з плавання періодично відвідують аквапарк «Пляж». Організовується літній відпочинок як на морі так і у Карпатах на узбережжі ріки. У зимовий період постійно відвідуємо ковзанку.

o   Заходи скеровані на висвітлення проблем інвалідів та можливих шляхів їхнього вирішення (Організація Круглих столів на проблемну тематику. Друк інформаційних матеріалів);

o   Заходи скеровані на популяризацію діяльності проекту та подолання впливу кризових явищ на дітей з розумовою неповносправністю.

Контакти:

Керівник проекту – Наталя Загайко

Тел.: (032) 261-03-72

м. Львів, пл. св. Юра, 5/30.

Ви тут: Home