Середа, 02 21st

Last updateпн., 27 лист. 2017 10pm

Храм Пресвятої Богородиці Володарки України

Парафія Пресвятої Богородиці Володарки України, м. Львів

Про різноманітне соціальне служіння, яке відбувається в Парафії Пресвятої Богородиці Володарки України, розповіли о. Зеновій Харкавий адміністратор храму та волонтери соціального служіння.

о. Зеновій Харкавий: про історію виникнення та діяльність Карітасу в парафії

Наше соціальне служіння на парафії розпочалось п’ятнадцять років тому, коли до мене підійшов один лікар терапевт з пропозицією надавати людям терапевтичні консультації при парафії. Він був молодий з дружиною і дітьми, до того працював у Чорнобилі де й сам захворів. На парафії не було вільних приміщень, тому довелось відремонтувати пропускний пункт колишнього заводу, який перетворився у терапевтичний пункт. Згодом лікар запропонував облаштувати ще одне приміщення для збору і видачі гомунітарної допомоги людям, які цього б потребували.

Через деякий час про наше нововведення у парафії з’явилась стаття в журналі «Патріархат», яку прочитали українці, які проживають в Америці та Канаді. А в цих країнах вже давно успішно діє «Суспільна Служба», яка співпрацює, також, з державними структурами. Ця служба скріплює наші громади, оскільки пропонує різні проекти, як от: надання стипендій дітям з малозабезпечених родин, обдарованим дітям, проекти харчової допомоги «Миска зупи», «Банк харчів». І так вони запропонували нам співпрацю. Ми відшукали статут Суспільної Служби, адаптували його до умов українського життя, розширили персонал і таким чином розпочали соціальну співпрацю із Суспільною Службою Америки та Канади. Для нас ця співпраця мала дуже будуючий характер, оскільки на реалізацію різних проектів вони давали нам приблизно 70 % необхідних коштів, решту повинні були знайти ми, і це нас стимулювало до активних пошуків та розвитку власних можливостей.

З часом ми відкрили при парафії лікарську порадню, залучивши до співпраці психолога, дерматолога і стоматолога, також розбудували соціальний центр, в якому діє благодійна кухня, перукарня, пральня. Таким чином ідеї окремих осіб а пізніше співпраця із закордонною організацією переросли в організоване велике соціальне служіння у парафії, яке приносить на сьогодні допомогу не лише місцевим парафіянам, але й людям з близьких околиць Львова, а той поза його межами.

Пізніше для підтримки і зростання нашого соціального служіння в парафії ми вирішили створити «Фонд взаємодопомоги». Узгодивши з парафіяльною економічною радою, постановили один раз у місяць проводити грошову збірку на потреби соціального служіння. І також встановили у Церкві скриньку для пожертв на справи милосердя.

Звичайно, для того щоб таке різноманітне соціальне життя в парафії відбувалось, потрібні ті люди, які його забезпечуватимуть. І це є добра нагода для парафіян використати свої вміння, навики або й професійний фах на користь і для служіння ближнім. Окрім місцевих парафіян у соціальному служінні задіяні також студенти Львівського вищого професійного ліцею торгівлі та сфери послуг, з яким ми співпрацюємо, надаючи можливість молодим хлопцям та дівчатам практикувати свою фахову підготовку. Для прикладу зараз на Різдво Христове студенти ліцею спекли 500 пампухів для військових в Маріуполі і вертеп з нашої Церкви та Церкви свв. Володимира і Ольги з колядою відвідали та пригостили військових. Також жінки у соціальному центрі шили рукавиці і шкарпетки для військових.

Також ми співпрацюємо зі священиками які служать в селах, здійснюючи обмін одягу на харчові продукти.

І звичайно у цьому соціальному служінні ми тісно співпрацюємо з Благодійним Фондом Карітас. Спільно робимо Святу Вечерю на Різдво та Пасхальний сніданок для потребуючих. Також допомогу, яка надходить до нас від Суспільної Служби з закордону ми передаємо Карітасу, який вже безпосередньо дає її потребуючим. Зокрема, Благодійний Фонд Карітас-Львів УГКЦ зорганізував курси для навчання волонтерів у соціальному служінні.

В майбутньому я хочу запропонувати священикам личаківського деканату щоб Карітас парафії Пресвятої Богородиці Володарки України став деканальним Карітасом.

На завершення хочу пригадати слова Блаженнішого Святослава, який під час зустрічі з директорами Карітасу сказав: у якій парафії діє Карітас, та парафія є живою.

п. Катерина: про діяльність Благодійної кухні

Наша благодійна кухня працює у середу і п’ятницю з 13:00 – 14:00 год. В цей час ми роздаємо обід для потребуючих. Необхідними продуктами нас забезпечує Мальтійська Служба. Готувати і роздавати їжу великою мірою допомагають студенти місцевого ліцею.

п. Катерино поділіться будь ласка відгуками потребуючих людей про ту допомогу яку ви їм надаєте.

Так, є люди яких я зустрічаю на вулиці і вони є прихильними та вдячними за те як ми їх приймаємо.

Пункт видачі гуманітарної допомоги (одяг і взуття)

п. Оксана: про видачу гуманітарної допомоги потребуючим

Ми працюємо кожної середи та п’ятниці з 17:00 – 19:00 год. Речі нам приносять місцеві парафіяни, і ми їх оглянувши сортуємо на дитячі, жіночі та чоловічі. До нас приходять різні люди, зазвичай це люди вулиці, тому вони потребують всього одягу, починаючи від шапки і закінчуючи взуттям. Але ми зауважуємо, що як тільки роздамо одяг, то обов’язково хтось принесе інший.

п. Мар’яна:

Багато в нас на парафії є багатодітних сімей, або сім’ї діти в яких мають лише одного опікуна, бабцю чи маму. Тому велика потреба є саме у дитячому одязі, якого на щастя вистачає, оскільки є сім’ї діти в яких вже виросли і батьки приносять цей одяг до нас.

Скажіть, чи пригадуються вам реакції людей на ту допомогу яку ви надали їм?

Буває по різному. Є люди які дуже задоволені та вдячні, а є й недуже задоволені.

Запам’ятався один випадок. До нас звернулась сім’я переселенців зі Сходу, в якій батько залишився на фронті а мати з шістьма дітьми переїхала у Львівську область. Так співпало, що у нас саме було достатньо зимового одягу, який діти з матір’ю охоче і з великою вдячністю взяли.

Також, була одна молода сім’я з маленькою дитинкою, яких вразила атмосфера нашого парафіяльного життя.

Була одна сім’я з Криму. Батько, мати і четверо дітей. Окрім гуманітарної, вони отримали, також, харчову допомогу. Сім’я була дуже задоволеною, особливо діти.

Розмовляв піддиякон Петро Чайковський

Відео ролик про Соціальне служіння при Храмі Пресвятої Богородиці Володарки України:

Ви тут: Home Діяльність Проекти фонду Парафіяльний Карітас Храм Пресвятої Богородиці Володарки України Парафія Пресвятої Богородиці Володарки України, м. Львів