Вівторок, 01 16th

Last updateпн., 27 лист. 2017 10pm

Парохія Святого Володимира Великого

Парафія Святого Володимира Великого, Львів – Рудно

Отець Юрій Воловецький, адміністратор храму Святого Володимира Великого та Галина Мокрик, волонтер соціальної опіки в парафії, розповіли про парафіяльний Карітас.

Отче Юрію, Ви як адміністратор парафії, розкажіть будь ласка про соціальну діяльність у Вашій парафії.

Харитативна діяльність в нашій парафії розпочалась практично з самого початку мого служіння в парафії. Коли мене призначили в 2004 році адміністратором храму, я відчув ті потреби людей, які були.  Не всі потреби  одразу ж вдавалось реалізувати, але хоча б ті, які залежали безпосередньо від мене, а саме: духовна опіка тими людьми, які внаслідок тої чи іншої хвороби або на схилі своїх літ, є обмежені і не можуть брати участі в парафіяльному житті. Кожного місяця у п’ятницю я уділяв їм Святі Тайни Сповіді та Євхаристії. Окрім духовної опіки, наша громада дбала, також, про фізичні потреби цих людей. Зокрема, за рахунок парафіяльних пожертв, в часі свята св. Миколая ми робили для них подарунки. Згодом ці подарунки перейшли у фазу продуктового забезпечення. Закупівля найбільш необхідних продуктів харчування для життя, таких як: крупи, цукор, олія, масло та ін. На початку цю допомогу отримували приблизно десять – п’ятнадцять осіб.

З плином часу соціальна діяльність парафії розвивалась. І завдяки співпраці з Благодійним Фондом Карітас-Львів УГКЦ ми змогли розширити свої можливості надання допомоги парафіянам. Почали надавати, також, гуманітарну допомогу потребуючим. Кількість осіб, якими ми опікуємося зросла до тридцяти.

Під час року, наша парафія бере участь в  акціях Львівського Карітасу: Різдвяна свічка та Пасхальний кошик. Виручені кошти з акцій використовуємо для закупівлі всього необхідного потребуючим.

Зокрема, приготовляємо святковий кошик для дітей, людей похилого віку, самотніх та потребуючих осіб.

На потреби в лікуванні та допомогу важкохворим нашим парафіянам  ми організовуємо збірки коштів на придбання ліків та інші медичні витрати.

Також, наша парафія  долучається до збірок, які благословляє Високопреосвященніший Митрополит Львівський  Ігор Возьняк.

Представник нашої парафії - п. Галина Мокрик, для кращої реалізації соціального служіння та його розвитку, приймала участь у підготовчих курсах для волонтерів соціального служіння в Карітас-Львів УГКЦ та надалі є задіяна в Парафіяльному Карітасі.

На Вашу думку, чи є потреба розвитку Карітасу на парафії, якщо так, то яку перспективу вбачаєте?

Так, вже давно з’явилась ідея створення місцевого центру допомоги людям, які страждають від різного роду залежностей. Оскільки, в містечку, справді, є багато людей, які з різних обставин життя вдались до згубного шляху їх вирішення. Не мало молоді й старших осіб є залежними від алкоголю та інших психоактивних речовин.

Також, є потреба соціальної опіки над людьми похилого віку та одинокими. Для прикладу, від районного центру є працівник, яка відвідує таких людей, надаючи їм певну допомогу. Тому було б добре створити центр соціальної допомоги одиноким та літнім людям, можливо у співпраці Церкви та держави. Стосовно цієї ідеї була пропозиція щодо будинку, який є в оренді Львівської Архиєпархії де знаходиться катехитична школа нашої парафії. Але будинок є в пошкодженому стані і потребує коштів для ремонту, яких у нас на даний час немає, враховуючи те, що наша громада розпочала будівництво нового храму. До того ж, у цьому напрямку служіння одна із наших парафіянок долучилась до праці Львівського Карітасу.

Щиро дякую Вам, як представнику Карітас-Львів УГКЦ, за увагу до нашої парафії і до тої діяльності, що проводиться та є органічною з життям парафіяльним та служінням священика.

п. Галина Мокрик, керівник парафіяльного Карітасу

п. Галино, поділіться досвідом вашого соціального служіння в парафії

В парафії наша соціальна діяльність розпочалась із Йорданських відвідин парафіян, під час яких ми виявляли їх наявні потреби. Тоді, в продовж року, виявлені потреби людей, ми, в міру можливостей, разом з парафіяльною радою, задовільняли.

Приблизно півтора роки тому, з благословення о. Юрія, я була делегована від парафії волонтером у Карітас-Львів УГКЦ, в якому відбуваються навчальні курси для волонтерів соціального служіння у парафії. Це навчання допомагає краще реалізовувати соціальне служіння в парафії і відкриває нові перспективи його розвитку.

Під час акції «Різдвяна свічка» (розповсюдження різдвяної свічки Карітас в парафії) та «Пасхальний кошик» (розповсюдження пасхальної випічки : пасха і овечка) нам вдалось зібрати певну суму коштів для закупівлі необхідного для потребуючих. Я вважаю, що такі акції потрібно проводити,  практично, у кожній парафії, оскільки, в кожній з них знаходяться потребуючі люди, кожна потребує матеріальних ресурсів для того, щоб надати своїм парафіянам необхідну опіку.

Які Ви бачите потреби, проблеми або виклики вашого парафіяльного Карітасу?

Оскільки, справді, є чимало парафіян, які є в потребі та зароджуються нові ідеї реалізації допомоги їм, то необхідними є ті люди, які б віддавали себе служінню потребуючим. Я зауважую страх і небажання брати на себе відповідальність, у відповідді тих людей, яким пропонується дане служіння. Приємно, що одна жінка відгукнулась, виявивши бажання, допомагати  нашому парафіяльному Карітасу. Вже кілька разів приймала участь у навчанні волонтерів. І на даний час вона реалізовує необхідну гуманітарну допомогу при Львівському Карітасі.

До допомоги людям похилого віку, хворим, одиноким, долучились малозабезпечені особи, оскільки, за останній час, збільшилась смертність парафіян, які не рідко являлись основними годувальниками у сім’ї. Для прикладу, був випадок, коли батько трьох дітей вчинив самогубство, залишивши дітей сиротами. Тому цими і ще кількома дітьми сиротами ми  опікуємось.

І ще я бачу необхідність створення центру парафіяльного Карітасу, який знаходився б в окремому приміщенні. Бо тоді б люди бачили куди вони можуть звернутись за допомогою і запропонувати свою продуктову, гуманітарну, медикаментозну чи іншу допомогу потребуючим особам. Думаю, з Божого благословення, і нашого бажання та праці, такий задум у нашій парафії, в перспективі часу, можна зреалізувати.

Чи пригадується Вам зворотня реакція, відгуки, тих людей яких Ви відвідуєте?

Зазвичай ті люди чекають, щоб до них хтось прийшов, тому дуже радіють, коли до них приходить священик і ті хто відвідує їх. Відчувається їхня вдячність і внутрішнє тепло, які народжуються в серці,  коли вони бачать і зустрічають нас. Пережиття під час відвідин потребуючих людей відроджують бажання жити і творити. Тому я вважаю, що Карітас повинен бути в кожній парафії, бо в кожній парафії є потребуючі люди. І коли вони відчуватимуть прихильність та отримуватимуть увагу від Церкви, то їхнє життя покращуватиметься, вони ставатимуть щасливішими, висловлюючи свою вдячність Церкві.

Розмовляв піддиякон Петро Чайковський

Ви тут: Home Діяльність Проекти фонду Парафіяльний Карітас Парохія Святого Володимира Великого Парафія Святого Володимира Великого, Львів – Рудно