Вівторок, 01 16th

Last updateпн., 27 лист. 2017 10pm

Волонтерство

Парафіяльний Карітас храму Всіх святих українського народу

Напередодні храмового празника навідуємось до церкви Всіх святих українського народу, щоб у цей Ювілейний рік Божого Милосердя ознайомитись з роботою Парафіяльного карітасу. Соціальна праця на парафії триває вже давно, а цьогоріч з ініціативи о. Андрія Сенейка, директора БФ «Карітас – Львів УГКЦ» вона набула більш системного характеру. З волонтерами відбувались навчальні зустрічі щодо їх покликання і служіння, а також щодо організації і планування, виявлення потреб на парафії.

В прицерковних приміщеннях людно і кипить робота. Гостей і відвідувачів зустрічають тут з усмішками.

В адміністратора храму о. Володимира Ольшанецького – день прийому, постійно хтось приходить з різними проблемами. Поки отець спілкується з людьми, розмовляємо з волонтеркою зі стажем, активісткою Парафіяльного Карітасу, Марією Мухою. Вона почала займатись волонтерством ще задовго до Майдану, постановила собі жертвувати десятину свого часу на добрі справи. Ще раніше були побоювання, що якщо вділяти час іншим, то його буде бракувати, та Господь завжди віддячує сторицею. Отож дівчина встигає ще й навчатись у Києві на сімейного консультанта. Марія розповідає, що в Парафіяльному карітасі постійно працює п’ятеро волонтерів - опікуються тими, хто найбільше потребує – відвідують хворих, самотніх, осіб з особливими потребами. «Практика показує, що чим більше віддаєш, тим більше отримуєш. Бог реально винагороджує за добрі справи. Ціль волонтера – зробити комусь добре», - ділиться дівчина. Для виявлення потреб на парафії було проведено анкетування. Тут постійно плетуть маскувальні сітки для потреб АТО, функціонує їдальня, проводять денне дозвілля особи похилого віку.

Разом відвідуємо дві майстерні, де працюють друзі з особливими потребами. На столі у мішечках – намистини різних кольорів, а також вже готові зразки намиста, що милують око вміло підібраними барвами. Це майстерня спільноти «Мрійники» організації «Лярш-Ковчег». У сусідньому приміщенні виготовляють різнокольорові свічки з декором, тут є також столярне приладдя, з допомогою якого випилюють різні підставки, основи для ікон. На підготовлені дощечки наклеюють іконки і залаковують. Всі ці вироби реалізовують на ярмарках біля храму у святкові дні.

У коридорі натягнута чергова маскувальна сітка приємного кольору свіжої зелені – ще трішки і поїде захищати бійців у зону АТО.

У храмі є скриньки, де можна скласти пожертву на допомогу бідним і потребуючим, Парафіяльний карітас має дошку оголошень, де розміщуються всі новини.

До речі, оскільки храм новий, збудований за часів незалежності України, ще не завершились оздоблювальні роботи всередині, оскільки це процес трудомісткий, вимагає багато затрат зусиль, дорогих матеріалів. Втім, як бачимо, це не заважає паралельно займатись соціальною роботою.

Отець Володимир Ольшанецький зазначає, що все це – спільні досягнення всіх парафіян. Завдання церкви – зауважувати тих людей, які мають духовну чи якусь іншу потребу. Щоб допомагати іншим потрібно людей свідомих, жертовних, готових вділяти частину свого часу на служіння іншим. Наразі їх бракує, активно працює лише 10 – 12 волонтерів. У Марійській та вівтарних дружинах, Архибратстві Матері Божої Неустанної помочі є аніматори. Парафія опікується психіатричною лікарнею по вул. Кульпарківській, де дуже багато одиноких людей, яких ніхто не відвідує. Їм потрібен одяг і взуття, засоби гігієни. Щорічно у цей заклад волонтери парафії завозять 2-3 тонни необхідних речей, іноді солодощі.

Парафія налагодила співпрацю із соціальними службами міста, завдяки чому близько 25 одиноких самотніх людей старшого віку мають зустрічі, прощі, проїздки, спільне проведення часу за горнятком чаю.

Отець Володимир зазначає, що бракує приміщень. Тому мріє про будівництво соціального готелю, благодійної пекарні і кухні. Також думає про повноцінний дитячий садочок. Наразі є близько 40 дітей, частина яких перебувають на парафії до обіду, а інша – після обіду, по чотири години. Садочок відвідують також дітки із малозабезпечених сімей. При храмі є і майстерня крою і шиття, і столярня. «Хочемо проводити табори круглий рік», - ділиться священик. Для цього шукають земельну ділянку у Карпатах, щоб збудувати там оздоровчо-санаторний комплекс, де можна було б оздоровлюватись і духовно, і фізично. Є потреба у стоматологічних послугах для малозабезпечених, у соціальній пральні.

При парафії проводяться зустрічі анонімних наркоманів, невдовзі збиратимуться анонімні алкоголіки. Щопонеділка церква молиться за узалежнених і співузалежнених, у четвер – за хворих. «Стараємось охопити всіх», - зазначає о. Володимир. Парафіям, де ще немає Карітасу, він радить не боятись і запізнавати досвід інших, щоб створити свій, унікальний Парафіяльний карітас.

Фото і матеріал Любомири Бурки

Ви тут: Home Діяльність Проекти фонду Волонтерство Парафіяльний Карітас храму Всіх святих українського народу