У Львові відбувся соціальний форум для волонтерів «Перемагай зло добром»

У суботу, 13 серпня, в Патріаршому домі відбувся соціальний форум для волонтерів. Сімдесят учасників зі Львова та парафій Львівської Архиєпархії УГКЦ прийшли, щоб об’єднати волонтерські зусилля. Гаслом серпневого форуму обрали біблійну фразу «Перемагай зло добром».

Форум розпочався зі спільної молитви, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Кир Володимир Груца разом з о. Андрієм Сенейком та о. Андрієм Боднарем звершили Молебень до Богородиці. Опісля владика звернувся до присутніх із душпастирським словом.

Архиєрей підкреслив, що Євангелія сьогоднішнього дня розповідає нам про чудесне розмноження хліба. Ми чуємо, як Ісус покликав учнів і попросив їх нагодувати людей.

«В момент, коли ми розуміємо, що не маємо чим їх нагодувати, Бог посилає інших людей: добродіїв, благодійників, різноманітні гуманітарні допомоги. В цьому є одна цікавинка: Ісус не каже просто дати людям хліба і відпустити, а навпаки, Він просить затримати цих людей. Чому? Бо важливо було людей не тільки нагодувати, але зрозуміти чому вони прийшли…», – зазначає владика Володимир.

З привітанням та вступним словом до учасників також звернувся директор БФ «Карітас-Львів УГКЦ» отець Андрій Сенейко. Він нагадав про важливість волонтерських спільнот для парафій Карітасу та суспільства загалом, а також поділився спогадами:

«Згадуючи перші дні війни та виклики з якими зустрівся кожен з нас слід виокремити роботу волонтерів. Радію, що тут зібралось чимало активних мирян та учасників парафіяльних громад, які допомагають та зміцнюють соціальне служіння у нашій Церкві».

Далі у програмі форуму усі присутні мали нагоду послухати блок лекцій. Спершу учасники разом з Андрієм Костюком, директором Школи права УКУ, роздумували про різні види залежностей та бідність.

Говорили про милосердя, служіння нужденним та потребу християнина практикувати милосердя, бо саме через служіння ми маємо можливість допомагати. Правдиве милосердя відкриває людям щось глибше про нашу релігію та породжує мотивацію, яка спонукає до дії.

«Християнин, який покликаний до служіння» – тема наступної лекції. Отець Андрій Боднар, СДБ розповідав про важливість духовного життя, усвідомлене служіння, яке виникає з любові до Бога та ближнього. Учасники мали нагоду по-іншому переосмислити притчу про Доброго Самарянина. Знайти час, щоб просто побути поруч з людиною є проблемою сучасного суспільства, зазначив отець Андрій.

Кульмінацією форуму стали свідчення волонтерів: Лілії Попович, Розалії Кулинської, Юлії Шозди та Андрія Сидора. Вони поділились власною історією служіння, розповіли про труднощі волонтерських буднів та поділились невимовною радістю від служіння.

Після обіду розпочалась робота у групах. Учасники форуму отримали завдання – напрацювати набір кроків для швидкого реагування на масштабну проблему чи суспільний виклик. Також у групах обговорили перспективи розвитку соціального служіння УГКЦ.

Натхнені та з новими знаннями учасники форуму отримали запрошення долучитись до волонтерської спільноти Карітас-Львів, щоб надалі об’єднувати зусилля і перемагати зло добром!