«Ви перші, хто нас вислухав!» – Карітас Львів розпочав мобільні виїзди до ВПО

Карітас Львів розпочав мобільні виїзди до внутрішньо переміщених осіб, які проживають у територіальних громадах Львівської Архиєпархії. Метою цих зустрічей є поспілкуватися з людьми, зрозуміти їхні потреби та виклики з якими вони зустрічаються і, основне, – почути їх.

Ми завітали до Глинянської територіальної громади у село Розворяни. На початку зустрічі отець Андрій Сенейко, директор «Карітас-Львів УГКЦ», розповів про основні напрямки діяльності благодійного фонду.

Психологи та соціальні працівники провели тематичну зустріч та поспілкувалися з ВПО про їхні потреби. На порозі нового навчального року говорили про адаптацію дитини до школи в умовах сьогодення. Батьки з дітьми готуються до нових реалій – зміна школи, навчального середовища, нові друзі та нові вчителі.

Мама Світлана не може стримати сліз, коли говорить про своїх синів: обоє служать в ЗСУ. Їхня невістка тікала з окупованої території з двомісячною дитиною. Вони нічого не просять для себе, але дбають про молоду маму, яка потребує пральної машини. Це родина бійців: від батьків до внучки – всі вони не бояться долати труднощі заради майбутнього у вільній Україні.

Це лише одна з історій внутрішньо переміщених осіб. У кожної родини своє горе. Хтось втратив дім і вертатись уже нікуди, хтось – дружину, хтось шукає роботу, хтось сумує за внуками, які виїхали, а хтось стукає у двері всіх інстанцій, щоб оформити пенсію. Війна змінила всіх: когось розділила, когось зблизила, а Схід і Захід – об‘єднала.

Для наймолодших учасників аніматори Карітас Львів організували активне дозвілля: запальні танці, руханки, ігри та інтерактиви.

В рамках всеукраїнської акції «Шкільний портфелик» п’ятнадцять дітей з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, отримали ранці з необхідним канцелярським приладдям. Не зважаючи на важкий матеріальний стан родин, діти готові до нового навчального року.

Також на зустрічі було роздано сорок пакунків гуманітарної допомоги.

Завершальною частиною виїзду стало спільне частування та неформальне спілкування на довільні теми. Це було гарною нагодою, щоб поділитися життєвими історіями, переживаннями та планами на майбутнє.